Henk van Gelder

Henk van Gelder (1946) is journalist, recensent – verbonden aan NRC Handelsblad – en schrijver. Hij schreef vijf biografieën.
In 1996 verscheen zijn biografie van Abraham Tuschinski (1896-1942), legendarische bioscoop-exploitant, die in 1911 vier bioscopen opende in Rotterdam en in 1921 het beroemd geworden Tuschinski in Amsterdam. Tuschinski werd in 1942 in Auschwitz vermoord.
In 1999 verscheen Carmiggelt, het levensverhaal van journalist, schrijver en dichter Simon Carmiggelt (1913-1987), die vooral bekend werd door zijn ‘Kronkels’, veertig jaar lang dagelijkse cursiefjes in Het Parool .
Henk van Gelder schreef vervolgens de biografie van zanger en acteur Leen Jongewaard (1927-1996) Deze verscheen in 2009 onder de titel Leen alleen. Het bewogen leven van Leen Jongewaard. Jongewaard was een gevierde televisie acteur die speelde in geliefde series als Ja zuster, nee zuster en Citroentje met suiker.
De biografie van Joop van den Ende (1942), mediamagnaat en producent van toneelvoorstellingen, televisieprogramma's en musicals verscheen in 2012 onder de titel Joop van den Ende, een biografie.
De tot nu toe laatste biografie van Henk van Gelder is het in 2018 verschenen Adèle. Uit het rijke leven van Adèle Bloemendaal. Adèle Bloemendaal (1933-2017) was actrice, cabaretière en vooral commedienne, vanwege haar sterke acteerprestaties in licht komische rollen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef de teksten voor de tv-serie Ja zuster, nee zuster?


JUIST!NIET JUIST!

Annie M.G. Schmidt

conservatisme

Politieke en maatschappelijke opstelling die is gericht op het behoud van de bestaande orde. Vooral agrarische samenlevingen met vastomlijnde sociale verhoudingen (zogeheten sedentaire samenlevingen) hebben inspiratie voor conservatieve denkbeelden geboden. Een bekende conservatieve denker was de Engelsman Edmund Burke, die ageerde tegen de Franse Revolutie.
.

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. mektab
  2. contra legem
  3. voyeurisme
  4. sympathie
  5. atoom
  6. Idee
  7. deregulering
  8. Plato
  9. Jeroen Brouwers
  10. identificatie