Henk van Gelder

Henk van Gelder (1946) is journalist, recensent – verbonden aan NRC Handelsblad – en schrijver. Hij schreef vijf biografieën.
In 1996 verscheen zijn biografie van Abraham Tuschinski (1896-1942), legendarische bioscoop-exploitant, die in 1911 vier bioscopen opende in Rotterdam en in 1921 het beroemd geworden Tuschinski in Amsterdam. Tuschinski werd in 1942 in Auschwitz vermoord.
In 1999 verscheen Carmiggelt, het levensverhaal van journalist, schrijver en dichter Simon Carmiggelt (1913-1987), die vooral bekend werd door zijn ‘Kronkels’, veertig jaar lang dagelijkse cursiefjes in Het Parool .
Henk van Gelder schreef vervolgens de biografie van zanger en acteur Leen Jongewaard (1927-1996) Deze verscheen in 2009 onder de titel Leen alleen. Het bewogen leven van Leen Jongewaard. Jongewaard was een gevierde televisie acteur die speelde in geliefde series als Ja zuster, nee zuster en Citroentje met suiker.
De biografie van Joop van den Ende (1942), mediamagnaat en producent van toneelvoorstellingen, televisieprogramma's en musicals verscheen in 2012 onder de titel Joop van den Ende, een biografie.
De tot nu toe laatste biografie van Henk van Gelder is het in 2018 verschenen Adèle. Uit het rijke leven van Adèle Bloemendaal. Adèle Bloemendaal (1933-2017) was actrice, cabaretière en vooral commedienne, vanwege haar sterke acteerprestaties in licht komische rollen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke stripheld is van beroep journalist/reporter?


JUIST!NIET JUIST!

Kuifje

migratie

Trek van mensen vanuit een land naar een ander land. In sommige gevallen is migratie door het ontvangende land bevorderd omdat behoefte aan meer arbeidskrachten in bepaalde sectoren bestond. In andere gevallen wordt migratie ontmoedigd, bijvoorbeeld wegens reeds bestaande bevolkingsdichtheid.
Zie ook
asiel en bootvluchteling.