Hans Goedkoop

Hans Goedkoop (1963) is historicus en als presentator jarenlang het gezicht van het bekende televisieprogramma Andere Tijden. Daarnaast is hij literatuurcriticus.
In 1996 promoveerde hij cum laude op de biografie van Herman Heijermans, Geluk. Heijermans (1864-1924) was een zeer bekende toneelschrijver. Zijn Op hoop van zegen hoort tot de Nederlandse klassieken, Met Kniertje als vissersvrouw en de tot spreekwoord geworden zin ‘De vis wordt duur betaald’. Daarnaast was Heijermans schrijver van honderden zeer korte verhalen, de zogeheten ‘Falklandjes’.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Hoe heet de jaarlijkse vastenperiode voor moslims?


JUIST!NIET JUIST!

ramadan

Literatuur: Internationale literatuur > titels en hoofdpersonen

Hamlet

De weinig daadkrachtige prins van Denemarken uit de gelijknamige wraaktragedie (1601) van Shakespeare. Beroemdste uitspraken: \'To be or not to be\' en \'Frailty, thy name is woman\'.
Hamlet\'s vader, de oude Hamlet, is gedood door Claudius, die de nieuwe koning van Denemarken is geworden en getrouwd is met Hamlet\'s moeder. Hamlet overweegt zijn vader te wreken door Claudius te doden. Als de raadsman van Claudius, Polonius, een gesprek tussen Hamlet en zijn moeder afluistert steekt Hamlet hem neer.Polonius is de vader van de mooie Ophelia en haar broer Laërtes. Hamlet en Ophelia zijn op elkaar verliefd. Ophelia wordt gek en verdrinkt zich. Hamlet doodt tenslotte Claudius en wordt op zijn beurt gedood door Laërtes, die zijn vader wil wreken maar daarbij zelf ook om het leven komt.