Hans Goedkoop

Hans Goedkoop (1963) is historicus en als presentator jarenlang het gezicht van het bekende televisieprogramma Andere Tijden. Daarnaast is hij literatuurcriticus.
In 1996 promoveerde hij cum laude op de biografie van Herman Heijermans, Geluk. Heijermans (1864-1924) was een zeer bekende toneelschrijver. Zijn Op hoop van zegen hoort tot de Nederlandse klassieken, Met Kniertje als vissersvrouw en de tot spreekwoord geworden zin ‘De vis wordt duur betaald’. Daarnaast was Heijermans schrijver van honderden zeer korte verhalen, de zogeheten ‘Falklandjes’.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?


JUIST!NIET JUIST!

tjalk

Levenswetenschappen > biologie (o.a anatomie en fysiologie) en scheikunde

adaptatie

Adaptatie is de wijze waarop een levend organisme zich aanpast aan een wijziging van zijn leefomstandigheden. Dat kan gaan om een tijdelijke verandering bij een kortdurende wijziging, zoals vogels die bij felle kou hun verenpak opzetten. De leefomgeving kan ook blijvend veranderen, waardoor sommige organismen bepaalde blijvende eigenschappen ontwikkelen. Deze veranderingen worden erfelijk vastgelegd en aan het nageslacht doorgeven. Zo merkte Darwin op dat de door hem bestudeerde vinken verschillende snavels ontwikkelden al naargelang de omgeving waarin zij leefden.