Cees Faseur

Cees Faseur (1938-2016), historicus en jurist. Hij is met name bekend door zijn toegankelijke publicaties en heldere stijl over verschillende leden van het koninklijk huis. Vooral met zijn tweedelige biografie van koningin Wilhelmina (1880-1962) bereikte hij een groot publiek. Deel I (1998) De jonge koningin, Deel II (2001) Krijgshaftig in een vormeloze jas.

In 2008 publiceerde Fasseur Juliana & Bernhard, Verhaal van een huwelijk 1936-1956 over het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernard, waarin hij de Greet Hofmans-affaire beschreef. Daarvoor kreeg hij als enige toegang tot het Koninklijke Huisarchief, het privé archief van het koningshuis. Spottend werd hij door historici dan ook de ‘hofbiograaf’ genoemd omdat hij de geschiedenis kritiekloos door een Oranje bril bekeek.

In de biografie die hij in 2014 uitbracht van P.J Gerbrandy (1885-1961), minister-president van de regering-in-ballingschap in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog, was hij wel vrij kritisch over de rol van koningin Wilhelmina tijdens deze oorlog. De biografie, Eigen meester, niemands knecht. Het leven van Pieter Sjoerd Gerbrandy , werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef de teksten voor de tv-serie Ja zuster, nee zuster?


JUIST!NIET JUIST!

Annie M.G. Schmidt

conservatisme

Politieke en maatschappelijke opstelling die is gericht op het behoud van de bestaande orde. Vooral agrarische samenlevingen met vastomlijnde sociale verhoudingen (zogeheten sedentaire samenlevingen) hebben inspiratie voor conservatieve denkbeelden geboden. Een bekende conservatieve denker was de Engelsman Edmund Burke, die ageerde tegen de Franse Revolutie.
.

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. mektab
  2. contra legem
  3. voyeurisme
  4. sympathie
  5. atoom
  6. Idee
  7. deregulering
  8. Plato
  9. Jeroen Brouwers
  10. identificatie