Annejet van der zijl

Annejet van der Zijl (1967), historica en schrijfster van voornamelijk non-fictieboeken. Zij debuteerde in 1998 met Jagtlust, over het Gooise landhuis van Fritzi Harmsen van Beek, waar in de jaren zestig en zeventig schrijvers en schilders (onder wie Remco Campert en Gerard Reve) het leven uitbundig vierden.

In 2002 verscheen haar eerste biografie Anna, de zeer positief ontvangen biografie van dichteres Annie M.G. Schmidt (1911-1995)

Sonny Boy (2004) gaat over een controversiële liefde, een op ware feiten gebaseerde geschiedenis tussen een zwarte Surinaamse man en een witte oudere Nederlandse vrouw. In 2010 werd dit boek verfilmd.

Annjet van der Zijl promoveerde in 2010 op Bernard, een verborgen geschiedenis, de onthullende biografie van prins Bernard.

In 2015 verscheen De Amerikaanse prinses. Niet een standaard biografie, maar een reconstructie van het waar gebeurde leven van een Europees plattelandsmeisje dat in Amerika tot de elite gaat behoren.

Hetzelfde geldt voor Fortuna’s kinderen (2021) over de liefde tussen de Hollandse Leon en de als slavin geboren Juliette.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef de teksten voor de tv-serie Ja zuster, nee zuster?


JUIST!NIET JUIST!

Annie M.G. Schmidt

conservatisme

Politieke en maatschappelijke opstelling die is gericht op het behoud van de bestaande orde. Vooral agrarische samenlevingen met vastomlijnde sociale verhoudingen (zogeheten sedentaire samenlevingen) hebben inspiratie voor conservatieve denkbeelden geboden. Een bekende conservatieve denker was de Engelsman Edmund Burke, die ageerde tegen de Franse Revolutie.
.

De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week

  1. mektab
  2. contra legem
  3. voyeurisme
  4. sympathie
  5. atoom
  6. Idee
  7. deregulering
  8. Plato
  9. Jeroen Brouwers
  10. identificatie