Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl (1967), historica en schrijfster van voornamelijk non-fictieboeken. Zij debuteerde in 1998 met Jagtlust, over het Gooise landhuis van Fritzi Harmsen van Beek, waar in de jaren zestig en zeventig schrijvers en schilders (onder wie Remco Campert en Gerard Reve) het leven uitbundig vierden.

In 2002 verscheen haar eerste biografie Anna, de zeer positief ontvangen biografie van dichteres Annie M.G. Schmidt (1911-1995)

Sonny Boy (2004) gaat over een controversiële liefde, een op ware feiten gebaseerde geschiedenis tussen een zwarte Surinaamse man en een witte oudere Nederlandse vrouw. In 2010 werd dit boek verfilmd.

Annjet van der Zijl promoveerde in 2010 op Bernard, een verborgen geschiedenis, de onthullende biografie van prins Bernard.

In 2015 verscheen De Amerikaanse prinses. Niet een standaard biografie, maar een reconstructie van het waar gebeurde leven van een Europees plattelandsmeisje dat in Amerika tot de elite gaat behoren.

Hetzelfde geldt voor Fortuna’s kinderen (2021) over de liefde tussen de Hollandse Leon en de als slavin geboren Juliette.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?


JUIST!NIET JUIST!

tjalk

Levenswetenschappen > biologie (o.a anatomie en fysiologie) en scheikunde

adaptatie

Adaptatie is de wijze waarop een levend organisme zich aanpast aan een wijziging van zijn leefomstandigheden. Dat kan gaan om een tijdelijke verandering bij een kortdurende wijziging, zoals vogels die bij felle kou hun verenpak opzetten. De leefomgeving kan ook blijvend veranderen, waardoor sommige organismen bepaalde blijvende eigenschappen ontwikkelen. Deze veranderingen worden erfelijk vastgelegd en aan het nageslacht doorgeven. Zo merkte Darwin op dat de door hem bestudeerde vinken verschillende snavels ontwikkelden al naargelang de omgeving waarin zij leefden.