Verdrag van Malta

Ook wel 'Verdrag van Valletta' (hoofdstad van het eiland Malta) genoemd. Dit verdrag werd in 1992 ondertekend door de lidstaten van de Raad van Europa en heeft tot doel het archeologisch erfgoed dat zich in de bodem bevindt beter te beschermen. In Nederland leidde deze intentieverklaring tot aanpassing van de Monumentenwet. Het duurde echter tot 1 september 2007 voordat de Wet op de archeologische monumentenzorg in werking kon treden.
Gemeenten en projectontwikkelaars zijn nu bij bestemmingsplanwijzigingen ten behoeve van bijvoorbeeld woningbouw verplicht om te onderzoeken of archeologische waarden in het geding zijn. Als dit het geval is moeten die in het uiterste geval worden opgegraven, waarbij de kosten voor rekening van de 'verstoorder' zijn. Veel (pre)historische informatie uit het verleden wordt op deze manier veiliggesteld.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welk zeilschip werd vanaf de 17e eeuw gebruikt als vrachtschip voor de binnenwateren?


JUIST!NIET JUIST!

tjalk

Levenswetenschappen > biologie (o.a anatomie en fysiologie) en scheikunde

adaptatie

Adaptatie is de wijze waarop een levend organisme zich aanpast aan een wijziging van zijn leefomstandigheden. Dat kan gaan om een tijdelijke verandering bij een kortdurende wijziging, zoals vogels die bij felle kou hun verenpak opzetten. De leefomgeving kan ook blijvend veranderen, waardoor sommige organismen bepaalde blijvende eigenschappen ontwikkelen. Deze veranderingen worden erfelijk vastgelegd en aan het nageslacht doorgeven. Zo merkte Darwin op dat de door hem bestudeerde vinken verschillende snavels ontwikkelden al naargelang de omgeving waarin zij leefden.