BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

primitivisme

(Latijn: primus = eerste) Benaming voor het verlangen zich te verenigen met de oorsprong van het leven en van de kunst. Fundamenteel voor de kunst van de twintigste eeuw. Met verwerping van de kunstontwikkeling sinds de Renaissance richtte men zich enerzijds op stammenkunst, volkskunst, naïeve kunt en kunst van kinderen en geesteszieken, anderzijds zocht men daarbij naar de uiterste zuiverheid, naar de oercellen waaruit de kosmos ontstond.
Zie ook expressionisme , Cobra en materiekunst .vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop