Archimedes

(287 v. Chr. - 212 v. Chr.) Grieks wis- , natuur- en sterrenkundige. Kan beschouwd worden als de grootste wetenschapper uit de Klassieke Oudheid. In de wiskunde bekend geworden, o.a. door zijn afschatting van de grootte van het getal Pi , de inhoudsberekening van de Bol en van de afgeknotte Omwentelingsparaboloïde als voorlopers (in beginsel althans) van de
integraalrekening welke later door Leibniz en Newton ten volle is ontworpen en toegepast. Hij ontdekte het samenkomen van lichtstralen van de zon in het brandpunt van een parabolische spiegel, als deze lichtstralen  evenwijdig aan de as ervan op de binnenwand van zo'n spiegel vallen en gebruikte die kennis: volgens overlevering gebruikte hij zo'n 150 rechte spiegels (opgesteld op een parabool, zie plaatje) om op die manier de schepen van tegenstanders in brand te doen steken tijdens de Tweede Punische Oorlog (tussen Rome en Carthago) ten behoeve van de verdediging van zijn geboortestad Syracuse. 

 Zie ook Archimedes in het hoofdstuk Natuurkunde

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.