Hades

(Latijn: Dis of Pluto) In de Griekse mythologie zoon van Kronos en Rhea. Broer van Zeus, Hestia, Demeter, Hera en Poseidon, belast met de heerschappij over de onderwereld. Hades is ook de naam voor die onderwereld zelf. Zijn echtgenote was zijn nicht Persefone, dochter van Demeter en Zeus. De schimmen van de doden werden door Charon, de veerman, de rivier de Styx overgezet, waarna ze de onderwereld binnen gingen.
Uit Hades' rijk kon niemand ontsnappen. Wie dat probeerde viel ten prooi aan de verschrikkelijke driekoppige hond Kerberos. Slechts enkele stervelingen konden tijdelijk de onderwereld bezoeken: Herakles (in het kader van zijn Twaalf Werken), Orfeus (toen hij zijn overleden geliefde Eurydike kwam halen) en Odysseus (die in de Hades van de schim van de ziener Teiresias allerlei raadgevingen kreeg die hem van pas kwamen tijdens zijn verdere omzwervingen)
In 1930 werd aan de buitenkant van ons zonnestelsel nog een hemellichaam ontdekt, dat als een planeet werd geclassificeerd en naar Pluto werd vernoemd.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.