kolonialisme

Kolonialisme is de praktijk van staten om gebieden te bezetten uit economische en/of strategische overwegingen. In het bijzonder de economische kolonisatie door Europese landen van gebieden buiten Europa, die sinds de Middeleeuwen werd toegepast . De handel zelf werd meestal overgelaten aan (semi-)particuliere compagnieën.
Sinds de achttiende eeuw groeide de gedachte dat koloniën ook een actief bestuur nodig hadden en dat de westerse beschaving moest worden overgedragen. Men spreekt dan van modern imperialisme. Het latere, vaak gewelddadige losmakingsproces van het 'moederland' heet dekolonisatie en heeft zich vooral na 1945 sterk doorgezet.

Zie ook VOC, Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.