Verdrag van Malta

Ook wel 'Verdrag van Valletta' (hoofdstad van het eiland Malta) genoemd. Dit verdrag werd in 1992 ondertekend door de lidstaten van de Raad van Europa en heeft tot doel het archeologisch erfgoed dat zich in de bodem bevindt beter te beschermen. In Nederland leidde deze intentieverklaring tot aanpassing van de Monumentenwet. Het duurde echter tot 1 september 2007 voordat de Wet op de archeologische monumentenzorg in werking kon treden.
Gemeenten en projectontwikkelaars zijn nu bij bestemmingsplanwijzigingen ten behoeve van bijvoorbeeld woningbouw verplicht om te onderzoeken of archeologische waarden in het geding zijn. Als dit het geval is moeten die in het uiterste geval worden opgegraven, waarbij de kosten voor rekening van de 'verstoorder' zijn. Veel (pre)historische informatie uit het verleden wordt op deze manier veiliggesteld.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.